25 octubre, 2021

PIANISTA JAMES RHODES

XLII PREMI PER LA PAU 

L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), l’entitat reconeguda per l’ONU com el seu vincle amb la societat civil a l’Estat espanyol, ha decidit concedir el 42è Premi Per la Pau al pianista anglès James Rhodes.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000€, que aporta la Diputació de Barcelona, i es concedeix el 24 d’octubre de cada any, en commemoració de l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).

El pianista ha estat impulsor de la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència en tant que activista en la denúncia contra els abusos sexuals a la infància, que ell mateix va patir de petit.

El seu testimoni posa en manifest l’existència de molts més casos com el seu i trenca amb l’estigma i el silenci al voltant de les víctimes, especialment en el cas de nens i adolescents. L’anomenada Llei Rhodes suposa un pas pioner cap a la impunitat dels delictes sexuals i cap a la protecció holística dels drets de la infància. Gràcies al seu impuls, la llei amplia el termini de prescripció dels delictes sexuals a partir dels 35 anys, 17 més que fins ara. Alhora, se suprimeix el perdó de la víctima com a motiu d’extinció de responsabilitat criminal i s’endureixen les condicions per accedir a permisos i a la llibertat condicional. 

Tanmateix, la llei posiciona a l’Estat espanyol al capdavant de la legislació envers els drets dels nens i les nenes i suposa un motor de canvi cap a una defensa més àmplia dels Drets Humans.

Des de la seva fundació, l’any 1962, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya ha centrat la seva activitat en la difusió i consecució dels propòsits continguts a la Carta de les Nacions Unides. És amb aquest esperit que concedeix anualment el PREMI PER LA PAU, el qual, des de la seva primera edició, l’any 1980, vol reconèixer una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que destaqui pel seu treball encaminat a aconseguir els esmentats propòsits, per la defensa de la solució pacífica dels conflictes i dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i en pro del desenvolupament sostenible.