28 setembre, 2021

Guterres adverteix que estem davant del major nivell de risc nuclear en gairebé quatre dècades

L’existència de prop de 14,000 armes nuclears emmagatzemades a tot el món i la possibilitat que simplement prement un botó puguin ser llançades, preocupa Nacions Unides i urgeix la seva desaparició.

A propòsit del Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears, que es va celebrar aquest diumenge passat 26 de setembre, el secretari general de l’ONU va remarcar que a la primera resolució aprovada per l’Assemblea Nacional el 1946 ja es reflectia la voluntat d’ “eliminar les armes atòmiques dels armaments nacionals, així com totes les altres armes capaces de causar una notable destrucció col·lectiva”.

“Setanta-sis anys després, no hem aconseguit encara els objectius d’aquesta resolució”, va afirmar António Guterres, advertint que “ens enfrontem al nivell més elevat de risc nuclear en gairebé quatre dècades”.

Hi ha al voltant de 14,000 armes nuclears emmagatzemades a tot el món i “només cal prémer un botó perquè centenars d’elles siguin llançades”.

Tot i que el nombre total he disminuït durant dècades, a Guterres li preocupa que “els Estats estiguin millorant qualitativament els seus arsenals” i estiguin donant senyals “de nova carrera d’armaments”.

“Aquestes armes no són un problema del passat. Avui dia segueixen constituint una amenaça. Malgrat els nostres progressos, la humanitat continua estant inacceptablement prop d’una aniquilació nuclear”, reflexiona.

Un raig d’esperança

No obstant això, encara hi ha motius per tenir esperança, especialment després del recent Tractat START, signat entre la Federació de Rússia i els Estats Units, amb la finalitat de limitar el nombre d’armes estratègiques entre els dos països, que mostra la voluntat d’entaular un diàleg. El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears també representa un altre pas cap endavant.

“La responsabilitat d’aprofitar aquests avenços recau ara en els Estats Membres. La Conferència de les Parts encarregada de l’Examen del Tractat sobre la No Proliferació de les Armes Nuclears ofereix una oportunitat perquè tots els països prenguin mesures pràctiques per prevenir l’ús d’aquestes armes, i eliminar-les, d’una vegada per totes”, va dir Guterres.

A tall de conclusió, podem dir que el fet que encara hi hagi armes nuclears i això suposi un perill per a la seguretat global, no hauria de ser un impediment per al compliment de la resta d’Objectius de Desenvolupament Sostenible i posar fi a la pandèmia de COVID-19.

“És el moment d’acabar amb aquesta xacra per sempre, eliminar les armes nuclears del nostre món i iniciar una nova era de diàleg, confiança i pau per a tots”, ha conclòs.

Font: Notícies ONU