20 setembre, 2021

El primer vol humanitari a Kabul representa un punt d’inflexió en la crisi: PMA

El retorn de vols humanitaris a Kabul després que els Talibans prenguessin l’Afganistan representa un punt d’inflexió en la crisi, va anunciar el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA).

Tomson Phiri, el portaveu de el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA), va comunicar a Ginebra que les agències d’ajuda de l’ONU estan realitzant esforços per assegurar-se que la població rebi aquests subministraments, després de la presa de Kabul pels Talibans, abans que sigui massa tard. Això preocupa ja que més de l’90 per cent de les famílies tenen dificultats per trobar menjar i l’hivern s’està acostant.

El Servei Aeri Humanitari dirigit pel PMA (UNHAS) ha completat 3 vols de càrrega després de la reobertura de l’espai aeri cap Kabul el 12 de setembre, fet que va possibilitar l’arribada de subministraments mèdics per part de l’Organització Mundial de la Salut.

Aquesta reobertura ha permès “l’arribada d’ajuda humanitària i d’articles de socors necessaris a diferents zones de país”. Prèviament, des del 29 d’agost, UNHAS ja connectava Islamabad, Pakistan amb les ciutats afganeses de Mazar-i-Sharif, Kandahar, i Herat, afegeix el portaveu de el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA).

Es necessita més per evitar una catàstrofe

Gràcies a les sis oficines sobre el terreny que té el PMA a l’Afganistan, aquesta agència humanitària ha estat intensificant les seves operacions. Combois que reparteixen menjar s’han desplegat al país i només a l’agost, més de 400,000 persones han rebut assistència.

No obstant això, adverteix que “per evitar una catàstrofe humanitària, l’ajuda subministrada pel PMA ha d’arribar a 9 milions de persones al novembre”; si es vol assolir l’objectiu d’assistir a 14 milions de persones cap a finals de 2021.

Per mantenir els serveis aeris en funcionament, uns 30 milions de dòlars extres seran necessaris, a més dels 200 milions necessaris per al subministrament d’aliments i transport abans de l’arribada de l’hivern, apunta el portaveu de PMA.

Intensificació de les operacions

Des de començaments de l’any 2021, més de 6,4 milions de persones han rebut ajuda, incloses 470,000 persones desplaçades internament.

Entre aquests trobem a 170,000 embarassades i dones lactants, i 750,000 nens que necessiten rebre tractament enfront de la malnutrició, en cas contrari, podrien acabar amb severs problemes de salut. Per a això s’han desplegat 34 equips sanitaris mòbils des de principis d’agost, la qual cosa suma un total de 117.

Entre el 15 d’agost i el 7 de setembre, el PMA, mitjançant el programa de menjars escolars, va proveir d’assistència alimentària a 600,000 persones, incloent 13,500 nens i 105,000 mares.

Durant aquest mateix període, el PMA va facilitar l’arribada de camions carregats amb suplements nutricionals a base de lípids per prevenir i tractar la malnutrició.

El portaveu del Programa Mundial d’Aliments (PMA) va comentar que en vistes a l’alta demanda de menjar i a possibles interrupcions en les cadenes alimentàries en el futur; tenen provisions d’aliments i altres subministraments en certes zones frontereres al Pakistan, Tadjikistan i Uzbekistan. També s’està instal·lant un centre logístic de 5.000 metres quadrats a Termez, Uzbekistan.