27 agost, 2021

L’ONU demana 187,3 milions de dòlars en ajuda humanitària per a Haití

L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de l’ONU va llançar aquest dimecres un anomenat urgent per a Haití amb el qual busca aconseguir 187 milions de dòlars que serviran per a proporcionar ajuda vital per a més de 800.000 haitians.

La crida se centra especialment en les 500.000 persones més vulnerables, de les 650.000 persones identificades com necessitades d’assistència.

Les necessitats humanitàries a l’illa del Carib han crescut ràpidament després del terratrèmol de 7,2 graus que va sacsejar el sud-oest d’Haití el passat 14 d’agost, afectant greument els departaments de Grand’Anse, Nippes i Sud, i després del pas de la tempesta tropical Grace que va causar inundacions en les zones afectades pel sisme.

Abans del terratrèmol, els tres municipis comptaven amb 610.000 persones que requerien necessitats humanitàries urgents i més de la meitat d’elles sofrien necessitats extremes.

Uns 120 milions de dòlars, la qual cosa correspon a més de la meitat dels diners sol·licitats, es destinaran a tres partides: seguretat alimentària, educació i refugi.

La taxa de natalitat segueix en augment

Dels 183 milions de dòlars de la crida, el Fons de Població de les Nacions Unides sol·licita 9,2 milions per a serveis i subministraments de salut sexual i reproductiva, i per a la prevenció i resposta a la violència de gènere.

L’organisme de les Nacions Unides per a la salut sexual i reproductiva mostra especial preocupació pels milers de dones i nenes adolescents sense llar que continuen necessitant urgentment serveis essencials de salut, protecció i suport.

La doctora Natalia Kanem, directora executiva del Fons, va destacar que l’agència treballarà amb el govern, els socis locals i la comunitat internacional per a garantir que es prioritzen les necessitats de salut sexual i reproductiva i de protecció de les dones, mantenint així la seva seguretat i dignitat.

Per a aconseguir-ho va indicar que es desplegaran equips sanitaris mòbils i que el Fons reforçarà les capacitats de més de 40 centres de salut i hospitals que serviran per a gestionar complicacions relacionades amb l’embaràs, prestar serveis de planificació familiar i proporcionar suport a les supervivents de la violència sexual i de gènere, inclòs l’assessorament psicosocial i la derivació als serveis adequats.

S’espera que més de 22.000 dones donin a llum en els pròxims tres mesos, segons les estimacions inicials del Fons. D’elles, unes 3700 probablement requeriran cesàries o sofriran complicacions, amb conseqüències potencialment mortals si no es disposa d’accés a l’atenció obstètrica d’urgència.

Crida a la solidaritat

Immediatament després de la catàstrofe, sota la direcció del Govern d’Haití, es va iniciar una operació d’ajuda massiva. Els equips de cerca i rescat, i els equips mèdics, estan treballant per a trobar supervivents i proporcionar atenció mèdica urgent en zones de difícil accés.

“Haití i el seu poble necessiten avui més que mai la solidaritat del món en enfrontar-se a múltiples crisis al mateix temps”, va dir el representant de l’ONU al país del Carib, Bruno Lemarquis, agraint als països que han proporcionat personal i ajuda fins ara.

“En el context d’aquesta resposta, avançant cap a la recuperació, i tenint en compte les lliçons apreses del devastador terratrèmol de 2010, serà absolutament essencial secundar i recolzar el lideratge nacional i els esforços de coordinació, donar suport a les capacitats nacionals i locals, els sistemes, els actors econòmics, i aprofitar els coneixements i l’experiència d’Haití per a una resposta contextualitzada.”

La Sotssecretària General de l’ONU, Amina Mohammed, que va viatjar a Haití la setmana passada, va ser testimoni directe de la desastrosa situació humanitària i del dolor i el sofriment dels qui van viure el terratrèmol.

En un missatge de vídeo compartit en el seu compte de Twitter el dimecres va dir que “L’ONU i els nostres socis internacionals necessiten el suport de la comunitat internacional per a proporcionar subministraments vitals que ens ajudin a reconstruir millor després d’aquesta catàstrofe. No podem ni hem de deixar enrere al poble d’Haití”.