11 agost, 2021

Etiòpia s’ha transformat en una devastació “esquinçadora”

El nou Coordinador d’Ajuda d’Emergència de l’ONU va acabar una missió de sis dies a Etiòpia amb un nou impuls per a portar aliments i altres subministraments molt necessaris a la regió de Tigre.

“Hem de canviar les circumstàncies que han provocat la lentitud de l’ajuda: necessitem que el conflicte es detingui”, va declarar el dimarts a la nit Martin Griffiths, que també dirigeix l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA).

Segons l’OCHA, més de 5,2 milions de persones en Tigre, que representen més del 90% de la població de la regió, necessiten ara ajuda per a salvar les seves vides. Això inclou a gairebé 400.000 persones que ja s’enfronten a condicions similars a la fam.

Desbordament de les regions

El conflicte de nou mesos que va esclatar en Tigre entre les tropes federals i les forces lleials als governants de la regió del nord s’ha estès a les regions veïnes d’Amhara i Àfar, on les necessitats humanitàries també estan augmentant.

Amhara està sofrint conflictes regionals i ètnics, inundacions sobtades i inseguretat alimentària, la qual cosa està augmentant el número de desplaçats interns en les zones de Gondar Central i Awi. A l’altre costat de la frontera regional entre Amhara i Tigre es calcula que hi ha uns 100.000 desplaçats interns en diverses bosses.

“Situació humanitària greu”

L’últim dia de la seva visita, Griffiths es va reunir en la capital etíop, Addis Abeba, amb el viceprimer ministre i ministre d’Afers exteriors del país, Demeke Mekonnen Hassen, així com amb responsables d’organismes, organitzacions no governamentals i personal de l’OCHA, per a parlar de la situació del país, que va en descens.

Com a part de la seva primera missió oficial des que va assumir el càrrec a mitjan juliol, el Coordinador del Socors d’Emergència també va passar dos dies en Tigre, on va poder comprovar la greu situació de primera mà. “Em vaig reunir amb gent de Tigre que va perdre tot el que tenia després d’haver de fugir dels seus pobles o ciutats, deixant enrere les seves cases i granges”, va comentar.

En Hawzen, va visitar a una família la casa de la qual va ser cremada i els seus cultius saquejats. “Va ser esquinçador veure la magnitud de la devastació i a les famílies que, avui dia, no tenen un lloc on viure ni menjar que posar en la seva taula”, va dir el responsable humanitari.

En Mekelle i Freweyni, va parlar amb dones que havien sofert una “violència inimaginable”, incloses algunes que van denunciar setmanes de violacions. Encara que aquestes dones necessiten serveis integrals i holístics, el Sr. Griffiths va lamentar que no estiguin disponibles, ja que la majoria dels centres de salut no funcionen.

Durant la seva visita a un hospital en Hawzen, va dir, “gairebé res més que les parets van quedar intactes; tot l’equip i els medicaments han de ser reemplaçats”.
La interrupció dels serveis essencials, com l’accés a les comunicacions, el combustible i el sistema bancari, està agreujant la desesperada situació.

Acusacions “perilloses”

Segons els informes de premsa, el cap humanitari va denunciar les acusacions de funcionaris del govern etíop que deien que els treballadors humanitaris eren parcials a favor dels rebels en Tigre. “Cal posar fi a les acusacions generals dels treballadors humanitaris, que han d’estar recolzades per proves, si és que n’hi ha, i, francament, són perilloses”, va dir.

Mentre centenars de milers de persones sofreixen la fam, Griffiths també va demanar que es permeti l’entrada de l’ajuda que es necessita desesperadament a la regió muntanyenca.
“Necessitem que entrin 100 camions al dia en Tigre per a satisfer les necessitats humanitàries”, va dir, afegint que la xifra era una “necessitat calculada” i no “sobreestimada”.

També va informar que en els últims dies, 122 camions van arribar a la fràgil regió.

Més enllà de Tigre

Mentre augmenten els esforços de resposta en Amhara i Àfar, les organitzacions humanitàries també estan ajudant a milions de persones que s’enfronten a conflictes, desplaçaments i sequeres en tota Etiòpia.

El Coordinador de Socors d’Emergència va sostenir com la seva “màxima prioritat” que tots els etíops que necessiten ajuda la rebin.

Al mateix temps, les agències de l’ONU estan fent costat als socis de l’OCHA i als seus homòlegs del Govern en tota Amhara.

Però l’OCHA va advertir que la limitada presència humanitària a la regió ha fet que la resposta sigui insuficient i que els refugis d’emergència, els aliments i els articles no alimentaris continuen sent prioritats clau juntament amb el posicionament previ de la salut, la nutrició, el refugi i els subministraments.

La setmana passada, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) va advertir que més de 100.000 nens de Tigre podrien sofrir desnutrició potencialment mortal en els pròxims 12 mesos, la qual cosa suposa multiplicar per 10 les xifres normals.

Font: UN News