14 juliol, 2021

270.000 nous desplaçats a l’Afganistan

La situació continua empitjorant a l’Afganistan amb la retirada de les tropes estrangeres i l’avanç dels Talibans. L’Agència de l’ONU pels Refugiats (ACNUR), estima que al voltant de 270.000 persones han hagut de desallotjar els seus habitatges des de gener, acumulant un total de desplaçats interns a més de 3.5 milions. 

L’agència ha declarat que les famílies majoritàriament fugen de les amenaces de grups no estatals i els perills generats per artefactes explosius improvisats. Molts ciutadans també atribueixen la seva fugida a la caiguda de les ajudes socials i la pèrdua d’ingressos, generant així més inseguretat en la zona.

Assistència d’emergència

Per a ajudar als necessitats, ACNUR i col·laboradors han proporcionat als recents desallotjats amb refugis d’emergència, menjar, aigua, sanejament, ajudes sanitàries, i assistència en efectiu. Així i tot, un dels majors problemes és accedir als grups més vulnerables.

Segons la missió d’assistència de l’ONU a l’Afganistan (UNAMA), el nombre de víctimes civils ha augmentat un 29 per cent en el primer quart de l’any, comparat amb els números del mateix període de l’any passat.

“Les necessitats dels quals han hagut de fugir són profundes”,  ha declarat el representant d’ACNUR, Babar Baloch.

Els civils són portats al límit

“La resiliència dels Afganesos està sent portada al límit pel durador conflicte, l’alt nombre de desplaçaments, l’impacte de la COVID-19, els constants desastres naturals com la sequera, i la intensificació de la pobresa”, va explicar Baloch a la premsa a Gènova.

Al voltant d’un 65% de la població a l’Afganistan – dins i fora del país- són nens i joves. El fracàs d’arribar a un acord de pau entre els Talibans i el Govern per a frenar l’actual situació de violència desencadenarà a un major nombre de desallotjaments al país, igual que a països pròxims, va alarmar el representant d’ACNUR.

Iran i Pakistan

L’Iran i el Pakistan han acollit al voltant del 90% dels Afganesos desplaçats- més de dos milions de refugiats registrats en total. Els dos països han concedit accés al territori i protecció als refugiats Afganesos. A més se’ls proporciona ajudes sanitàries i serveis educatius. “La seva hospitalitat i les seves incloents polítiques, que remunten a dècades i generacions enrere, no s’han d’oblidar”, va dir el Baloch.

“ACNUR aplaudeix el compromís dels governs a proporcionar accés als aïllats enmig de la situació actual que vivim amb la COVID-19. Estem disposats a reforçar el suport humanitari a tots els països d’acolliment en cas d’arribades addicionals.”

Un pas cap endavant

L’agència anima i urgeix a la comunitat internacional a ajudar i donar suport al Govern i la gent de l’Afganistan, i els seus respectius països veïns en aquest “moment crític” pel qual passen, recalca el representant de l’agència, “amb esperit de solidaritat i repartiment de responsabilitats.”

La crida financera d’ACNUR per a la situació a l’Afganistan (incloses les operacions per als refugiats al Pakistan i l’Iran) continua sent summament insuficient, amb solo el 43% dels 337 milions de dòlars necessaris.

Font: UN News