18 maig, 2021

Experts en drets demanen que s’investigui la repressió violenta de les protestes a Colòmbia

Una sèrie d’experts independents en drets humans, designats per l’ONU i l’Organització d’Estats Americans, van demanar al govern colombià investigacions efectives, exhaustives, independents i imparcials, sobre l’ús excessiu i il·legal de la força emprat per la policia i les unitats d’Antidisturbis ESMAD i la corresponent violació de drets humans que hagi pogut comportar, en el marc de les protestes pacífiques succeïdes en aquest país.

A més a més, els experts han instat tanmateix a les autoritats nacionals, en reunions recents, a respectar el dret de reunió pacífica durant protestes futures, així com que la força només estigui justificada en compliment dels principis de precaució, de necessitat i de proporcionalitat.

Aquestes manifestacions es remunten al passat 28 d’abril, amb la convocatòria d’una vaga general per les reformes fiscals proposades, però que s’han anat succeint en el temps, fins i tot després que el Govern anunciés el dia 2 de maig que el projecte de reforma seria retirat. En tot aquest temps, s’han reportat quasi 30 morts, a més de múltiples casos de violència policial, desaparicions, detencions arbitràries-que al respecte, se n’ha demanat la localització imminent de les persones detingudes-  i fins a agressions sexuals o tortures.   

Un dels grups afectats en aquests esdeveniments ha estat la població indígena, particularment els Minga a la ciutat de Cali. En aquest sentit, el  grup d’experts ja ha rebutjat qualsevol intent d’acusar-los de participar de forma armada a les protestes, així com la petició al govern colombià d’adoptar mesures perquè cessi l’estigmatització contra els manifestants i als mitjans de comunicació.  

Font: UN News