4 maig, 2021

L’ACNUDH preocupada per la violència contra els manifestants al Txad

La portaveu de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU (ACNUDH), Marta Hurtado, ha informat que 6 persones van morir i altres van resultar ferides el passat dimarts a la capital del Txad, N’Djamena, així com a la segona ciutat més gran del país, Moundou, en la sessió de premsa realitzada periòdicament a Ginebra. A tot això se li han de sumar els més de 700 arrestos i múltiples detencions.

Respectar els drets humans

En el marc de manifestacions i vagues convocades pels propers dies, l’actual funcionària ha assenyalat que el Txad segueix “vinculat en les seves obligacions” derivades del Dret Internacional de Drets Humans. Per tal de protegir i remarcar els Drets humans, s’inclou i es remarca el dret a la vida i a la llibertat de manifestar-se pacíficament, el qual es pot veure afectat si decideix prohibir-se totalment.

El 20 d’abril el Consell Militar de Transició va reafirmar-se en el respecte de les obligacions del Txad en tractats internacionals, motiu pel qual Hurtado insta a les autoritats nacionals a fer-ho i respectar-los.

Seguir les normes

Els cossos de defensa i seguretat han de rebre instruccions d’abstenir-se d’utilitzar la força contra manifestants pacífics, així com la gestió dels incidents s’han d’ajustar a l’Estat de Dret i a les lleis i normes internacionals de drets humans.

Pel que fa a armes de foc, només s’han d’utilitzar en última instància contra persones que constitueixin “una amenaça imminent per a la vida i lesions greus”. La Sra. Hurtado ha demanat per altra banda l’alliberament ràpid de totes aquelles persones detingudes que han exercit el seu dret a manifestar-se pacíficament.

“S’ha demanat a les institucions estatals que realitzin investigacions basades en la imparcialitat, la rapidesa, l’efectivitat i la transparència, sobre la possible violació de drets humans, tenint en compte l’aparent ús de força innecessària o
desproporcionada per dispersar les protestes” – va reportar el funcionariat.

Traçar un camí pacífic

Per últim, Hurtado ha remarcat, per una banda, la importància de situar els drets humans en el centre dels esforços, i per l’altra, assegurar un procés inclusiu i participatiu que permeti realitzar una transició cap al govern civil i l’ordre
constitucional.

Fuente: UN News