28 abril, 2021

La violència incessant empitjora la situació dels nens a la República Democràtica del Congo

Unicef i les Organitzacions humanitàries alerten reiteradament de l’increment de la violència a la República Democràtica del Congo – d’ara endavant, RDC-. Una violència que inclou atacs de matxet i agressions sexuals.

Una crisi humanitària desesperant

El coordinador sènior d’UNICEF a l’Est de la República Democràtica del Congo, Jean Metenier, ha insistit en el fet que continuaran alertant de la problemàtica existent per tal d’evitar que el món deixi de prendre’n consciència, al mateix temps que ha qualificat la situació de crisi humanitària desesperant.
A més, Metenier ha apuntat que cada dia i per múltiples causes –violència incessant, desplaçaments, inseguretat alimentària o falta de recursos bàsics com l’escolarització- els drets de milions de nens es veuen afectats. Això fa palesa la insuficiència de les organitzacions i agències per fer front a les necessitats, per la qual cosa es demana urgentment un pas endavant al respecte per part de la comunitat internacional.

Violència i desplaçaments

UNICEF ha notificat quasi 175 violacions greus a Ituri des del mes de gener, des de la captura de nens soldats per a grups armats, assassinats i mutilacions de nens fins a la violència sexual emprada en escoles i hospitals. Desafortunadament, no s’ha pogut ni tan sols frenar la situació, ja que l’ajuda humanitària en aquestes regions ha estat en molts cops denegada.

Tals violacions han implicat més de 100 desplaçaments i 275 nens han estat separats dels seus pares. En el conjunt d’Ituri format per quasi 6 milions d’habitants, es calcula que gairebé la meitat estan en situació d’assistència immediata i 1,6 milions ja s’han desplaçat.

Intensificar el suport

UNICEF ha recobrat i compartit dades sobre l’abast d’aquesta crisi a la RDC. La inseguretat alimentària afecta a quasi 800.000 persones, de les quals 100.000 nens menors de 5 anys pateixen desnutrició aguda severa. Pel que fa a atacs escolars, s’han vist afectats uns 400.000 nens d’entre 6 i 11 anys.

Tot i els esforços invertits en l’ONU en el subministrament de productes no alimentaris a unes 8.000 persones de la zona d’Irumi del Sud i la mobilització de socis en àrees com l’aigua, la salut o el sanejament, no seran prou potents per a combatre les múltiples necessitats.

Per tot el que s’ha exposat, UNICEF fa una crida als organismes d’ajuda i donants que continuïn donant suport en la causa que està succeint a la RDC, assenyalant que la partida humanitària per l’any 2021 valorada en 384,4 milions USD és finançada per sota del 20%.

Font: UN News