20 abril, 2021

Guterres urgeix a una “revolució” en la planificació i transport urbans en pro d’un desenvolupament sostenible

El Secretari General de l’ONU António Guterres s’ha dirigit a l’Aliança Climàtica d’alcaldes C40 amb la finalitat d’obtenir un major compromís i iniciativa per part de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic. Guterres ha destacat que les ciutats i els centres urbans es troben en primera línia en la crisi climàtica, en tant que emeten més del 70% dels gasos d’efecte d’hivernacle globals i s’exposen a riscos derivats del canvi climàtic com l’augment del nivell de les mars i fenòmens meteorològics no desitjats.

Segons Guterres, les ciutats i centres urbans tenen a la seva mà la possibilitat de portar l’acció climàtica, el foment de les energies netes i el desenvolupament sostenible a un nivell superior a través d’estratègies i polítiques més efectives, aprofitant, per exemple, la situació de recuperació a la normalitat posterior a la pandèmia global provocada pel coronavirus. Per al Secretari General, la forma en què es dissenyen les ciutats, és a dir, la forma en què aquestes generen energia, organitzen el seu transport i construeixen els seus edificis resultarà decisiu per a tornar a la senda adequada que permeti el compliment de l’Acord de París i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Guterres ha insistit a la C40 en què els alcaldes han de treballar la implicació dels seus residents en la lluita contra el canvi climàtic, emfatitzant les millores que aquesta pot comportar no sols per al benestar personal dels ciutadans, sinó també en altres aspectes com l’economia, atès que el desenvolupament del sector de les energies netes pot implicar la millora de les condicions laborals de molts treballadors que no hauran d’exposar-se a altres formes d’energia menys respectuoses amb la salut i el benestar personal. També ha instat els alcaldes a comprometre’s amb el compliment de l’acord NET-ZERO per a 2050.

Finalment, António Guterres ha destacat la importància de renunciar al carbó, com a primer i més important pas cap al repte de limitar l’augment de la temperatura en 1,5 graus Celsius, alhora que ha llançat el repte que les energies renovables assoleixin el 80% de l’energia consumida per les ciutats per a l’any 2030. Nogensmenys, la renúncia al carbó contribuirà a millorar la qualitat de l’aire i, conseqüentment, la salut i el benestar de les persones.

Font: UN News