15 abril, 2021

Els socis internacionals insten a “prioritzar l’interés nacional” a Somalia

La Unió Africana, la Unió Europea, l’Autoritat Intergovernamental del Desenvolupament i l’ONU es van reunir el passat 9 d’abril a causa de l’estancament polític i de diàleg existent entre el Govern Federal i els líders regionals de Somàlia. Tal estancament es veu produït en gran part pel fet que la data límit per a la celebració de noves eleccions parlamentàries va expirar al desembre. El retard existent en el termini per a celebrar unes noves eleccions presidencials al país es mantindrà fins que els líders en qüestió arribin a un acord.

A més, sembla que aquest estancament es fa cada vegada més palès, ja que l’actual govern somali ja no és reconegut per dos dels cinc Estats regionals. També per l’expiració del mandat presidencial de 4 anys, abans d’arribar a un acord relatiu a la nova realització d’eleccions.

Tots els presents en la reunió van reiterar el respecte per la sobirania, la integritat territorial i la independència política de Somàlia, així com la urgència de reprendre el diàleg per a buscar un compromís en els problemes pendents. D’altra banda, van recalcar la necessitat de no prendre decisions que puguin afectar negativament l’estabilitat de Somàlia al mateix que constitueix un punt essencial en el manteniment de la seguretat i pau internacional.

D’altra banda, tots ells consideren que l’Acord del 17 de setembre de 2020 en el qual el Govern Federal i els cinc líders regionals van acordar l’impuls d’un model electoral revisat, “continua sent l’únic camí viable per a tenir unes eleccions a curt termini en aquest país”.

Per a desbloquejar aquest estancament, es va demanar a socis i altres actors internacionals que busquessin noves maneres d’arribar a un acord i obviar qualsevol procés electoral alternatiu que tingués per finalitat l’extensió de mandats anteriors. En aquest sentit, van expressar la seva preocupació respecte al bloqueig polític, ja que afecta negativament a “la pau, la seguretat, l’estabilitat i a la prosperitat de Somàlia”.

Al final, els actors internacionals van insistir als líders de Somàlia la construcció d’un Estat i l’establiment de polítiques inclusives, particularment en l’àmbit electoral i en la transició pacífica de poder.

Fuente: UN News