8 abril, 2021

58 dones i nenes són alliberades a Sudan del Sud mentre el número de segrestades supera les 600

58 dones i nenes segrestades l’any passat durant les disputes intercomunals en l’Estat de Jonglei a Sudan del Sud han pogut tornar amb les seves famílies després de ser alliberades. El segrest i retenció de dones i nenes suposa una pràctica habitual a Sudan del Sud i té com a finalitat l’obtenció d’un pagament en concepte de dot, ja sigui en forma de caps de bestiar o diners, en el moment en què la dona o nena vagi a contreure matrimoni. A més, en moltes ocasions, aquestes dones i nenes sofreixen violència sexual durant la seva captivitat. Fonts de Nacions Units estimen la xifra total de dones i nenes segrestades avui dia en aproximadament unes 700 persones.

L’alliberament de les 58 dones i nenes va ser possible gràcies a l’acord de bona voluntat aconseguit per part de tres comunitats ètniques enfrontades, entre les quals s’hi compten l’ètnia Lou Nuer, l’ètnia Murle i la Dinka Bor. Aquest acord va ser el resultat d’unes negociacions iniciades el desembre passat i que van ser recolzades per la missió de les Nacions Unides a Sudan del Sud (UNMISS). L’acord inclou, a més de l’alliberament de les 58 dones i nenes, compensacions en concepte de danys i vides perdudes.

Les dones i nenes que han estat alliberades, més enllà d’haver-se reunit de nou amb les seves famílies, estan rebent suport i atenció per part de Save the Children i ONGs locals com Grassroots Empowerment and Development Organization (GREDO) i Community Action Organization (CAO).

Nacions Unides, a través del seu Fons Fiduciari per a la Reconciliació, Estabilització i Resiliència, continua proporcionant el seu suport com a part d’un programa coordinat que té com a objectiu l’alliberament de la resta de dones i nenes segrestades, així com l’acostament de postures entre les diferents comunitats que han protagonitzat els conflictes que han plagat la regió de Jonglei durant anys.

Font: UN News