24 octubre, 2020

XEF JOSÉ ANDRÉS

PREMI PER LA PAU XLI

L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), l’entitat reconeguda per l’ONU com el seu vincle amb la societat civil a l’Estat espanyol, ha decidit concedir el 41è Premi Per la Pau al xef José Andrés, fundador de la ONG World Central Kitchen, creada l’any 2010.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000€, que aporta la Diputació de Barcelona, i es concedeix el 24 d’octubre de cada any, en commemoració de l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945).

L’ONG World Central Kitchen, utilitza el poder del menjar per curar comunitats i enfortir les economies en temps de crisi i més enllà, a través d’un model innovador de resposta a desastres ajudant a les comunitats devastades a recuperar-se i establir sistemes alimentaris resilients. Des de la seva fundació ha servit més de 45 milions de menjars fresques a persones afectades per desastres naturals i altres crisis a tot el món en països com Bahames, Indonèsia, Líban, Moçambic, Veneçuela, Estats Units i més recentment a Espanya per motius de la COVID- 19.

El Jurat del Premi per la Pau vol reconèixer la tasca humanitària  i de desenvolupament  a través dels seus programes que treballen per ajudar les dones a tenir accés assequible a solucions de cuina més segures i netes a casa i a les petites empreses,buscant i defensant canvis de sistemes a nivell macro que permetin avançar el sector de la cuina neta en el seu conjunt. També complementen les seves solucions de cuina neta amb formació en seguretat alimentària i sanejament a cuiners escolars de comunitats desasteses impartit per professionals culinaris.

Destaca també la seva associació amb petits agricultors, pescadors i petites empreses per promoure el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles que fomentin el creixement i el consum d’aliments de producció local. A través d’aquest treball, el seu objectiu és no només millorar la seguretat alimentària, sinó també ajudar a les comunitats a construir la seva capacitat de resistència alimentària davant futurs desastres.

Des de la seva fundació, l’any 1962, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya ha centrat la seva activitat en la difusió i consecució dels propòsits continguts a la Carta de les Nacions Unides. És amb aquest esperit que concedeix anualment el PREMI PER LA PAU, el qual, des de la seva primera edició, l’any 1980, vol reconèixer una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que destaqui pel seu treball encaminat a aconseguir els esmentats propòsits, per la defensa de la solució pacífica dels conflictes i dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i en pro del desenvolupament sostenible.