2 octubre, 2024

Dia Internacional de la No Violència

Actualment, estem presenciant una situació internacional on és recurrent la vulneració de drets humans en escenaris de violència armada en diversos conflictes en actiu. Avui dia 2 d’octubre, es commemora el Dia Internacional de la No Violència, i arriba just en un moment crucial per recordar que la violència no és el camí envers la resolució d’un conflicte.

La raó de ser darrere de la creació de les Nacions Unides va ser construir un sistema de nacions que vetllessin per una coexistència pacífica i construir el camí cap a la cooperació internacional. El capítol 1 de la Carta de Nacions Unides expressa a l’Article 1.1 la responsabilitat per mantenir la pau i la seguretat internacionals, que es veu altament amenaçada per l’existència de la violència; mentre que l’Article 2.4 advoca per l’abstenció de l’ús de la força. És així que dins dels propòsits i principis de la Carta es veu clarament com la violència -encara que va més enllà de l’armada- no és el camí ni la sortida cap a l’establiment de la pau, sinó que la posa en perill.

És així com des de Nacions Unides es tracta de difondre un missatge de No Violència; a través de l’educació i la conciliació pública es tracta de transmetre a la societat una cultura de pau, tolerància, comprensió i rebuig a la violència. Des d’una connotació més política, l’aversió a la violència es tracta d’un rebuig a l’ús de violència física per aconseguir un canvi social o polític. La difusió de la idea de ‘política de la gent comuna’ va guanyant rellevància a causa de la seva aportació a la cultura de pau, en tant que es basa en el respecte a la diferència, el diàleg i l’equitat. Tanmateix, neixen alternatives a l’ús de la violència, com la protesta i la persuasió, la no cooperació, i l’intervencionisme no violent.

El rebuig a l’ús de la violència ha anat augmentant progressivament conforme a l’enfortiment d’una comunitat internacional més conscienciada i unida per la protecció de la pau i seguretat internacionals. Es va formalitzar el compromís amb la causa amb l’establiment del Dia Internacional de la No Violència quan el 15 de juny de 2007, l’Assemblea General va aprovar la Resolució 67/271 per tal de commemorar aquest dia. Aquesta resolució va ser entesa com una reafirmació dels Principis de la Carta, recordant les al·lusions a la persecució de la pau internacional; interrelacionant la democràcia, el respecte als drets humans, el desenvolupament i la diversitat.

L’elecció del dia 2 d’octubre és un reconeixement a l’aniversari del naixement de Mahatma Gandhi, líder del moviment de la independència a l’índia i pioner de la filosofia de la no-violència. En tant que a través del seu discurs i la seva filosofia va ser capaç de dirigir l’índia cap al camí de la independència mentre advocava pel rebuig a la violència, ha inspirat altres moviments no violents, que han seguit el seu llegat. El compromís amb la lluita contra les accions violentes que caracteritzen la seva imatge política ha suposat que des de Nacions Unides se l’homenatgi amb la commemoració d’aquest dia en el seu aniversari de naixement; com a mostra d’agraïment a la seva labor en el camí cap a l’assoliment d’una societat pacífica.

És important recordar els principis de les Nacions Unides en temps on la comunitat internacional està presenciant una tendència en augment en l’ús de la violència, no només a escala local sinó interestatal. Resulta irracional la permissió de l’ús de la violència per aconseguir una societat pacífica; s’ha de mostrar de manera ferma el rebuig a la violència i la promoció d’alternatives amb motius pacífics. No serà sense una cooperació basada en el principi de bona fe i amb l’ús de mitjans pacífics com s’arribarà a aquella pau que va motivar la creació d’un sistema de Nacions Unides.