19 setembre, 2024

“El nostre Futuro: Un Pacte per a l’Acció”

El passat 17 de setembre del 2024 va tenir lloc la jornada, organitzada per ANUE, «El nostre Futur: Un Pacte per a l’Acció» amb motiu de la Cimera del Futur que se celebrarà del 20 al 23 de setembre del 2024 a Nova York.

L’acte va tenir lloc al Palau Macaya, i va comptar amb la participació i l’assistència de múltiples professionals i experts en l’àmbit polític i de les relacions internacionals, més concretament, de la crisi del multilateralisme.

La conferència va ser inaugurada per la Sra. Eulàlia Pascual, presidenta de l’ANUE; el Sr. Javier Rodríguez, Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona; el Sr. Antoni Montseny, Director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i la Sra. Cristina Gallach, ex-secretària general adjunta per al Departament de Comunicacions i Informació Pública de Nacions Unides.

Els ponents experts de les taules van ser el Dr. Xavier Pons Ràfols, catedràtic en Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona; el Dr. Francesc Claret, ex-funcionari de Nacions Unides; la Sra. María Solanas, Directora de Programes del Real Institut Elcano; la Dra. Sonia Güell, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona i professora del Màster de Diplomàcia Corporativa i Dret Internacional del CEI; la Sra. Sabina Puig, investigadora de l’àrea de violències fora de contextos bèl·lics de l’ICIP; el Dr. Antoni Blanc, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de Lleida i presidenta de la delegació de l’ANUE de Lleida; el Sr. Ernest Montserrat, president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; la Sra. Cristina Mas, periodista internacional del diari ARA i el Dr. Raúl Ruiz Callado, professor titular del departament de Sociologia de la Universitat d’Alacant i expert en moviments socials.

Finalment, els distingits moderadors de taula van ser el Sr. Javier Sánchez, doctor en Ciències Polítiques i vicepresident de l’ANUE; el Sr. Santos Félix, activista LGTBI i vocal de l’ANUE i la Dra. Elvira Méndez, directora de l’Associació Salut i Família i vocal de l’ANUE.

La jornada va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Fundació La Caixa.

Durant l’esdeveniment, es va abordar la situació actual a què enfronta el món sobre el multilateralisme i la necessitat urgent de fer reformes globals per tal de garantir un futur més sostenible i pacífic. Es va parlar sobre la necessitat de reformar l’ONU per poder abordar així els desafiaments emergents, adquirint importància la creació d’una Cimera que defineixi un contracte social i un pacte intergeneracional.

També es va tractar la necessitat de reimaginar la governança global en un món interconnectat però desigual, havent de destacar la importància d’evitar el sobreanàlisi en les reformes i essent més important centrar-se en accions concretes per enfortir el paper de l’ONU en la gestió de crisi.

A més, es va fer una crida a enfortir la confiança en les institucions internacionals i a revitalitzar el paper de l’ONU per garantir la pau, la seguretat i la sostenibilitat global, però tornant a destacar la necessitat que es realitzin reformes a l’ONU per adequar-se als problemes moderns.

Finalment, els ponents van destacar el paper clau que juga la ciutadania com a motor de canvi davant de la crisi que suposa el multilateralisme. Van subratllar que la participació va més enllà del vot i que l’organització col·lectiva pot tenir una gran influència en decisions tant domèstiques com a globals. També es va destacar la interconnexió global i l’impacte de les xarxes socials a les mobilitzacions socials a més del valor que té una ciutadania activa, educada i compromesa amb el canvi social i els desafiaments multilaterals.

Properament estarà disponible la relatoria de la jornada a la pàgina web de l’ANUE.