5 octubre, 2022
El multilateralisme centrat en les persones, el paper de la societat civil en les Nacions Unides
El dia 22 de Setembre, en ocasió del 60è aniversari de l’organització, es va organitzar la conferència “El Multilateralisme centrat en les persones: el paper de la societat civil a les Nacions Unides” al Palau Macaya amb la participació de destacades personalitats del món associatiu, acadèmics i experts en Drets Humans.
Les paraules de benvinguda van estar a càrrec de la senyora Muntsa Vilalta, la directora general d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya; Josep Monràs, president d’educació, esport i joventut de la Diputació de Barcelona com a membres de les institucions que van donar suport a aquesta activitat, i, Eulàlia Pascual Lagunas, presidenta d’ANUE.
La conferència inaugural va estar a càrrrec de la senyora Olasubomi Iginla-Aina, membre del consell executiu de la Global NGO (GNEC) i directora executiva de The Lightup Foundation, que va posar en valor el paper de la societat civil en les Nacions Unides, i així, va donar pas a les tres taules de debat
La primera taula va comptar amb la participació d’Eleanor Openshaw, representant dels Serveis Internacionals pels Drets Humans; Adriana Ribas, coordinadora general d’Amnistia Internacional Catalunya; Anna Palacios, directora del Institut pels Drets Humans de Catalunya i Miriam Hatibi, activista pels drets humans i escriptora. Aquesta taula, moderada per Santos Fèlix, membre del consell directiu d’ANUE, presentava punts de vista globals sobre la societat civil als drets humans. Els quatre ponents van arribar a una conclusió comuna: que el coneixement dels drets humans entre els joves i sobre tot, la seva involucració per defensar-los, molts cops es limita a estudiants de dret i relacions internacionals. Per tant, cal que totes les disciplines siguin atretes per poder tenir una societat civil conscienciada en tots els àmbits.
Tot seguit, a la segona taula, moderada per Aleksandra Semeriak, membre del consell directiu d’ANUE, es va discutir el paper de la societat civil en la construcció de la pau i de la seguretat. En aquesta discussió participaven Madeleine Rees, Secretària General de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat; Jordi Armadans, periodista i ex-director de FundiPau; María Solanas, directora de programes del Real Instituto Elcano i Cristina Formella, especialista en Pau i Seguretat i representant d’ONU Bolívia. Els punts a destacar d’aquest debat van ser la dificultat per reconèixer canvis per culpa de la presència de les armes i les armes nuclears. També es va destacar la poca col·laboració de certs Estats i per tant, la importància d’unir-se per treballar en conjunt tant amb la societat civil i per tant, amb les dones i la joventut.
Per últim, la darrera taula va ressaltar la mobilització d’actors socials en la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i va estar moderada per Javier Sanchez, vicepresident d’ANUE. Els participants d’aquesta taula van ser Eleonora Bonaccorsi, coordinadora de programes de l’Institut Internacional pel Desenvolupament Sostenible; Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, Oscar Mateos, professor de Relacions Internacionals i delegat del rector Universitat Ramon Llull per l’Agenda 2030, i Alejandro Quecedo del Val, activista eco-social i escriptor. Les conclusions d’aquesta taula ressaltaven com els ODS es podrien estar gestionant inadequadament i a més, la improbabilitat d’assolir-los al 2030. Addicionalment, es va recalcar el rol d’actors no governamentals com serien les empreses privades, per tant, és important parlar de plurilateralisme per tractar l’Agenda 2030.
Finalment, els assistents van poder gaudir d’una exhibició conmemorativa sobre els seixanta anys de treball d’ANUE pels drets humans.
Properament, estaran disponibles les conclusions de la jornada.
Per poder visualitzar tota l’acta, podeu accedir al següent enllaç: