El Premi per la Pau
Què és el Premi per la Pau?
Des de la seva fundació l’any 1963, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya ha dut a terme una activitat dirigida a la difusió i consecució dels objectius continguts a la Carta de les Nacions Unides. És amb aquest esperit que cada 24 d’octubre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional que commemora la fundació de les Nacions Unides, concedeix anualment el Premi per la Pau que, des de la seva primera edició l’any 1980, vol reconèixer els mèrits d’una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o una entitat que destaqui per la seva dedicació i esforços per aconseguir els objectius de l’esperit que anima a les Nacions Unides: la defensa de la solució pacífica dels conflictes, dels drets humans i de les llibertats fonamentals.
El guanyador del Premi, que es decideix en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, compta amb una dotació econòmica de 5.000 euros que aporta aquesta institució de govern local a través de la seva Xarxa de Municipis.
Veure les bases del premi per la pau
Gènesi, història i peculiaritats.
El Premi per la Pau es concedeix el 24 d’octubre de cada any per commemorar l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides. Fou una iniciativa dels aleshores secretari general, Francesc Noguero, i el president de l’Associació, l’historiador Josep Benet. La idea va prendre cos durant una assemblea plenària de la Federació Mundial d’Associacions per a les Nacions Unides (FMANU) del 1979. Un premi similar era lliurat per altres organitzacions de la Federació als seus respectius països.
El premi de la primera edició va ser per a José Luis Balbín. Tot just començava la dècada dels vuitanta i la lluita per la llibertat d’expressió rebia, en la figura del director de La Clave, un homenatge. Amb el pas del temps, la llista de premiats s’ha anat augmentant amb altres personatges i institucions, conformant una imatge del canvi experimental al nostre país i de l’evolució de la societat internacional. De fet, tant ha estat l’encert dels diferents jurats del Premi, que la seva decisió ha estat ratificada, de vegades, per premis de tanta volada com el Nobel de la Pau.
El conjunt de guardonats ha suggerit a Francesc Casares, president d’honor de l’ANUE, una reflexió, segons la qual “la selecció de les personalitats que han estat premiades posa en relleu el moment de la sensibilitat al nostre entorn a propòsit del tema de la pau en cada moment”. I amb el terme pau no es fa referència directament a l’absència de guerres, sinó a l’actuació “d’aquells que han afavorit una pau justa i, des d’aquesta perspectiva, un món just és un món on es respecten els drets humans”. D’aquest ideal de justícia es pot obtenir una concentració de romanticisme que impregna totes les candidatures premiades. És, però, “un romanticisme en el sentit de realisme” perquè cal lluitar contra la pèrdua de valors d’idealisme, d’altruisme”, insisteix Francesc Casares.
Veure tots els guanyadors