18 març, 2021
L’energia renovable com a font per a millorar la qualitat de vida dels refugiats
En l’actualitat, un dels problemes que enfronta la societat internacional és eliminar la crisi dels refugiats, que cada any provoca que milers de famílies hagin d’abandonar la seva llar i els seus orígens a la recerca d’un futur i condicions de vida millor en països externs.
El Sudan, un dels països situats a l’est de l’Àfrica, està sent testimoni d’aquest èxode massiu de persones que per circumstàncies diverses, en moltes ocasions desfavorables, veuen el seu futur truncat. Tot i que no és una feina fàcil, per tal de satisfer aquest objectiu, el Sudan és un dels països que té habilitats camps de refugiats per tal que les persones que migren, entre d’altres d’Etiòpia, tinguin unes condicions de vida més adequades tenint en compte tot el que comporta això (millor alimentació, sanitat, neteja, salubritat…).
Òbviament, el fet d’establir camps de refugiats en un país implica dotar-los d’una sèrie de mecanismes i de prestacions que permetin afavorir de la millor manera possible les condicions de vida de les persones refugiades. Per això, un dels moviments per dur-ho a terme és el que s’ha establert a l’est del Sudan en el qual s’està provant l’energia renovable com a font d’energia en els camps de refugiats que té l’ONU administrats en el país nord-africà. En aquest sentit, l’ACNUR (L’Agència de l’ONU pels refugiats) ha estat treballant en aquest àmbit promovent l’anomenada “Estratègia Global per l’Energia Sostenible”, que té una duració prevista en principi fins al 2023 i que s’encarrega de promoure la transició cap a les energies renovables en els camps de refugiats i camps d’acollida, establint a aquest efecte llars familiars i instal·lacions de suport.
Segons unes estimacions proporcionades per l’ACNUR, es calcula que més del 90% dels refugiats en campaments, té un accés limitat a l’electricitat. L’ús de les energies renovables representa una oportunitat per a millorar les condicions de vida dels refugiats del món.
Font: ACNUR (Agència de l’ONU per als Refugiats)