1 octubre, 2024
1 d’octubre: Dia Internacional de les Persones de Edat
Avui dia 1 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Persones d’Edat.
Actualment, estem presenciant una principal tendència demogràfica a la població mundial: l’envelliment. Les persones de la tercera edat, sent aquestes de 65 anys i més, suposen el 10% de la població; una tendència en augment— un 3% des d’inicis del segle. A més, s’estima que aquest grup demogràfic augmenti fins al 16% el 2060, el qual significa que el nombre de persones de 65 anys o més duplicaria el de nens menors de 5 anys i superaria a la població total de joves al món. Malgrat això, les persones de la tercera edat són un dels grans col·lectius oblidats d’aquesta societat. La desatenció a les seves realitats i necessitats és una forma de vulneració dels seus drets, i així és que ha de ser afrontat des de Nacions Unides com un desafiament global.
Les millores en les condicions de vida s’han vist reflectides en l’augment de l’esperança de vida però no seguit per un augment de la taxa de fertilitat, degut a factors com l’estructura social, la prosperitat econòmica i la urbanització; tots aquests contribuents a la reducció del creixement de la natalitat. És així com aquest envelliment de la població mundial comporta una transformació social, envers un futur on podrien sorgir pressions fiscals i polítiques exigint un canvi en les polítiques i infraestructures públiques, com els sistemes d’atenció sanitària i de pensions, això com la protecció social d’aquest col·lectiu més desatès –la gent gran.
Per abordar la situació, l’any 1982 es va celebrar l’Assemblea Mundial sobre l’Envelliment i va adoptar el Pla d’Acció Internacional de Viena sobre l’Envelliment, aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Més endavant, el 14 de desembre de 1990, amb la Resolució 45/106 de l’Assemblea General, es va establir que el dia 1 d’octubre seria considerat com el Dia Internacional de les Persones d’Edat. Un any més tard, l’any 1991, l’Assemblea General va aprovar la Resolució 46/91 per adoptar els Principis de les Nacions Unides per a les persones grans. L’any 2002, durant la celebració de la segona Assemblea Mundial sobre l’Envelliment, es va continuar treballant sobre la línia de respondre al desafiament sorgit del creixent envelliment de la població mundial durant el segle XXII; a més d’adoptar el Pla d’Acció Internacional de Madrid, amb intenció de dissenyar una política internacional per l’envelliment.
Aquests antecedents ens porten a l’actualitat, on es continua fent front a aquest desafiament i se segueix commemorant aquest dia per ressaltar la importància d’aquest col·lectiu. Aquest any, el Dia Internacional de les Persones d’Edat, se centra en el tema: “Envellir amb dignitat: reforçar els sistemes d’atenció i assistència a les persones grans a tot el món”. L’objectiu és reforçar el sistema d’atenció i assistència a les persones grans, posant èmfasi en l’atenció sanitària, les cures (remunerades i no) i el suport social; tal com afirmen les declaracions del Secretari General António Guterres: “En aquest Dia Internacional de les Persones d’Edat, comprometem-nos a reforçar els sistemes de cures i suport que respecten la dignitat de les persones d’edat i de les que ofereixen cures”.
En l’acte de la 34a commemoració d’aquest dia -pròximament celebrat el 7 d’octubre a Nova York- se centrarà el debat en les polítiques, pràctiques i legislació pertinents per reformar aquests sistemes. És necessari abordar l’envelliment de la població més enllà dels factors demogràfics, i centrar-se en el benestar social i econòmic d’aquest grup de la població que com més envelleix més desatès està. Es requereixen reformes polítiques i institucionals per fer front a la situació i que les persones de la tercera edat tinguin els seus drets garantits i les seves necessitats cobertes.