25 juliol, 2024

Culminen les “Tardes de Drets Humans” edició 2024

La quarta i última sessió del cicle Tarda de Drets Humans 2024, va tenir com a tema “Israel o Netanyahu? Gaza o Hamas? Radiografia de la catàstrofe”, de la mà de Miguel Medina, Doctor en Relacions Internacionals per la Universitat de Cambridge i consultor en assumptes europeus i internacionals. El Dr. Medina va aclarir que el conflicte no versa sobre dues religions ni dues visions del món ni persones enfrontades per a tota la vida, sinó de persones que controlen el territori, no es posen d’acord i per voluntat política volen dur a terme el conflicte. 

Tanmateix Miguel Medina explicó que no obstant això, es va constatar que la resolució del conflicte no és senzilla. Actualment, l’Estat de Palestina és inviable, ja que no té continuïtat geogràfica, dista completament del pla de partició realitzat per Nacions Unides en 1947.

Tampoc és possible un condomini jueu-àrab, ni donar la nacionalitat israelita als palestins de Gaza. Podria ser més viable treure a Israel del sistema internacional de pagaments o aïllar a Israel com a país diplomàtic, però els Estats no semblen disposats a això. Així, l’única solució, almenys per a posar remei a la crisi humanitària, sembla que Egipte accepti que l’ajuda humanitària entri per la seva aigua territorial a Gaza.

El cicle de sessions culmina amb éxit de participació i ja comencem amb la preparació de les noves xerrades pel 2025. Us hi esperem!