11 juliol, 2023

La intel·ligència artificial necessita una regulació perquè beneficiï tothom

El Secretari General de l’ONU, António Guterres, va destacar la importància d’establir límits basats en els drets humans, la transparència i la rendició de comptes per al desenvolupament d’una intel·ligència artificial (IA) que beneficiï a tots. Durant la conferència “Intel·ligència artificial per al bé”, organitzada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) a Ginebra, Guterres va emfatitzar que la IA ha de ser utilitzada per a ajudar a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i garantir que fins i tot la tercera part de la humanitat que encara no té accés a Internet es beneficiï d’ella.

El Secretari General de la UIT va instar la cooperació mundial i a la creació de normes consensuades per a guiar l’ús de la IA. Va assenyalar que existeix el potencial d’aprofitar-la per a trobar cures per a malalties, augmentar la producció d’energia neta i millorar la productivitat agrícola. No obstant això, també va advertir sobre els riscos d’un futur distòpic, en el qual la IA generi desocupació massiva i desinformació descontrolada, i només els països rics es beneficiïn de la tecnologia.

La conferència va incloure una exposició anomenada “Robòtica per al bé”, en la qual més de 50 robots van mostrar com poden contribuir a la salut, l’educació, l’assistència a persones amb discapacitat i les respostes d’emergència. L’esdeveniment va ser considerat un moment històric per a impulsar la governança de la IA i assegurar el seu desplegament inclusiu i segur.

Més informació https://news.un.org/es/story/2023/07/1522542