9 novembre, 2021

Lluita contrarrellotge d’Haití: Blog del coordinador resident de les Nacions Unides

https://news.un.org/en/story/2021/11/1104952

7 de novembre 2021. Ajuda humanitària

Haití està fent front a diverses crisis “a contrarellotge”. Si no s’aborden ara, les conseqüències per al país a llarg termini podrien ser molt negatives, adverteix l’oficial de les Nacions Unides d’Assumptes Humanitaris i de Desenvolupament al país.

Bruno Lemarquis, Representant Especial Adjunt del secretari general de les Nacions Unides (DSRSG), Coordinador Resident i Humanitari en Haití, ha relatat el procés de reconstrucció del país i la resposta que s’ha accionat enfront de la catàstrofe del terratrèmol.

“Actualment Haití està apareixent en els principals titulars dels mitjans de comunicació per una sèrie d’infortunis. La crisi està calant a diferents nivells i s’està reflectint a través de l’augment de la violència, la falta de gasolina que està paralitzant els principals serveis del país, etc. A això cal afegir el terratrèmol que va afectar el país el mes d’agost passat, causant 2200 víctimes i deixant a centenars de milers en gran necessitat.”

Bruno Lemarquis, juntament amb l’equip de Nacions Unides d’Haití, comenta que està compromès a proporcionar ajuda immediata a les diferents crisis que sorgeixin, especialment en l’àmbit humanitari, i també a assegurar-se que Nacions Unides continuï desenvolupant la seva agenda humanitària, avançant cap a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i abordant els principals causants de la inestabilitat, els dèficits de desenvolupament i la governança a Haití.

Crisi humanitària

En el que concerneix la situació humanitària, a principis d’aquest any Nacions Unides va estimar que al voltant de 11,5 milions de persones, la qual cosa representa el 40% de la població total del país, necessita ajuda humanitària, provocat principalment per alts nivells d’inseguretat alimentària.

El sud del país es va veure significativament afectat pel terratrèmol del 14 d’agost, i aquest va causar una deterioració de la situació humanitària, que ja es trobava en un estat delicat.

Creixent inseguretat

Mentre el país s’està reconstruint i s’estan reparant els danys materials causats per la tragèdia, el país està experimentant un augment de la inseguretat, que està generant noves necessitats humanitàries.

Des de juny d’enguany, la violència de bandes de carrer a Port-au-Prince ha causat el desplaçament d’un mínim de 19,000 persones i ha afectat 1,5 milions.

Entre els principals obstacles que impedeixen l’accés a l’ajuda humanitària i a la reconstrucció i la recuperació del país trobem la violència, el saqueig, el tall de carreteres, la presència de grups armats i la falta de gasolina.

Repatriacions

La repatriació d’un gran nombre d’haitians aquestes últimes setmanes està complicant encara més la situació al país.

Al voltant d’11.000 migrants han estat repatriats a Haití, 8000 dels quals procedien dels Estats Units. La majoria diuen haver viscut a Centreamèrica i Sud-amèrica durant diversos anys. Aquells que van haver d’emigrar després del terratrèmol del mes d’agost també han estat repatriats de països pròxims.

Les agències de l’ONU, especialment l’Organització Internacional de la Migració (OIM), estan treballant juntament amb les autoritats d’Haití per a assegurar que el retorn dels ciutadans al país es produeixi d’una manera digna, tot i que la logística de tal operació desborda a l’estat.

Prioritats de recuperació i reconstrucció

La resposta humanitària està entrant en una nova fase, dos mesos i mig després del terratrèmol, i es caracteritza per una sèrie de prioritats, les quals el govern haitià anomena “reptes a contrarellotge” i aquestes han de ser tractades de manera urgent. Nacions Unides està treballant mà a mà amb actors locals sobre el terreny per a abordar-les.

L’educació dels nens s’ha vist greument afectada. Més de 1200 escoles han estat danyades o destrossades. UNICEF està fent un gran esforç, al costat del Ministeri d’Educació d’Haití, a favor de la reobertura de les escoles i evitar així un increment encara major de l’abandó escolar.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO) i el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA) estan coordinant esforços amb socis locals per a proporcionar suport a petits agricultors que han perdut les seves terres, les seves plantacions i el seu bestiar, perquè puguin sobreviure de cara a la següent temporada de sembra. Això ajudarà el país a lluitar contra els alts nivells d’inseguretat alimentària.

Els desplaçats estan rebent ajuda de l’Organització Internacional de la Migració i altres socis per a poder tornar a les seves llars quan sigui factible, per a així evitar una major migració urbana.

El subministrament de serveis socials bàsics, com els serveis mèdics, els tractaments a pacients i els programes de vacunació, han de ser represos urgentment.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), UNICEF i el Fons de Poblacions de les Nacions Unides (UNFPA) estan conjuminant esforços amb el Ministeri de Salut i altres actors, en aquest aspecte.

La resposta és el lideratge nacional

Els esforços de les autoritats haitianes han de ser emmarcades en un context d’inseguretat, de problemes d’accés i d’una logística complexa.

Una de les principals lliçons que va extreure el país després de la destrossa produïda pel terratrèmol en 2010 va ser la necessitat de secundar i respectar el lideratge nacional, les disposicions nacionals de coordinacions, les institucions locals, i la necessitat de confiar en la capacitat, l’experiència i el coneixement d’Haití per a resoldre aquest repte, amb la finalitat de garantir un canvi sostenible.

També s’ha prestat major atenció a l’economia local, i a assegurar la coherència entre les respostes d’emergència a curt termini i les solucions a més llarg termini.

Necessitats després d’un desastre

El govern va impulsar un programa per a analitzar quines necessitats calia abordar després del terratrèmol, amb el suport conjunt de Nacions Unides (amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament com a líder tècnic) i altres socis, particularment la Unió Europea, el Banc Mundial i el Banc Interamericà del Desenvolupament.

El pla de recuperació s’estima en 2 bilions de dòlars i es presentarà en una conferència internacional, juntament amb el suport de Nacions Unides, i tindrà lloc a mitjans de desembre.

L’esdeveniment té com a objectiu conscienciar al públic i mobilitzar recursos per a la recuperació i la reconstrucció del país, i en aquesta reunió s’espera que participin donants internacionals, que facin costat al país i defensin el seu desenvolupament a llarg termini.

Coalició

Juntament amb la resposta d’emergència i treball de desenvolupament d’emergència, l’equip integrat de les Nacions Unides a Haití (format per l’equip de les Nacions Unides al país i la missió política de les Nacions Unides), està concentrant els recursos polítics i programàtics a tractar les causes estructurals de la desigualtat, els dèficits de desenvolupament i de governança, com la lluita contra la corrupció, la impunitat, i la transformació i modernització de l’economia del país.

També està donant suport a la posada en marxa de polítiques públiques en àrees com la protecció social, la seguretat alimentària i la reducció del risc de desastre.

Així mateix, el nexe entre l’àmbit humanitari, de desenvolupament i de pau s’ha d’enfortir.

Si no fem front a aquests reptes de manera conjunta i no invertim en la recuperació, la reconstrucció, el desenvolupament sostenible i en l’abordatge de les causes profundes d’aquesta problemàtica, serà difícil que Haití trenqui amb el cicle de crisis humanitàries i inestabilitat.

“Sense aquest suport, el sofriment dels haitians persistirà i eventualment caurà en l’oblit.”

Coordinador Resident de Nacions Unides

• El Coordinador Resident de Nacions Unides, també conegut com a CR, és el representant de més alt rang del sistema de les Nacions Unides per al desenvolupament a nivell nacional.
• En aquesta sèrie ocasional, ONU Notícies convida als coordinadors residents que analitzin qüestions rellevants per a les Nacions Unides i el país en què presten serveis.

Font: ONU Notícies