2 novembre, 2021
62 periodistes han perdut la vida en 2020 simplement per fer el seu treball
Solament en 2020, segons l’agència cultural de Nacions Unides UNESCO, 62 periodistes han perdut la vida simplement per fer el seu treball. Entre 2006 i 2020, aquesta xifra supera els 1200 professionals. La impunitat regna en nou de cada deu casos.
Enguany, Nacions Unides commemora el Dia International per a Posar fi a la Impunitat dels Crims contra Periodistes, en el qual es destaca el paper important que tenen els serveis de la fiscalia, no sols a portar als assassins davant la justícia, sinó també a processar les amenaces de violència.
L’António Guterres, secretari general de Nacions Unides, va remarcar a través d’un missatge que molts periodistes han perdut la vida a l’hora de cobrir un conflicte, però el nombre de treballadors en mitjans de comunicació que han mort fora de zones de conflicte també ha augmentat en els últims anys.
“En molts països, investigar sobre temes de corrupció, tràfic, violacions de drets humans o qüestions mediambientals posa en risc la vida dels periodistes, va dir el cap de Nacions Unides.
Nombroses amenaces
El secretari general de Nacions Unides, l’António Guterres, afirma que: “Els crims contra periodistes tenen un impacte significant en el conjunt de la societat, ja que impedeixen que la gent prengui decisions informades”
Els periodistes han de fer front a nombroses amenaces, des de segrestos, tortura, detenció arbitrària, a campanyes de desinformació i assetjament, especialment en l’esfera digital.
“La crisi de la COVID-19 i la pandèmia de la desinformació han posat en relleu que l’accés als fets i a la ciència pot convertir-se en una qüestió de vida o mort”, assevera. “El fet que l’accés a la informació es vegi amenaçat és un senyal que hi ha una caiguda en els nivells de democràcia i d’estat de dret”.
El senyor António Guterres també ha emfatitzat que les dones periodistes estan particularment sota amenaça.
Segons l’últim informe de la UNESCO, titulat “L’esgarrifança: tendències mundials de la violència en línia contra les dones periodistes”, el 73 de les dones periodistes que havien estat entrevistes van respondre que havien estat amenaçades, intimidades i insultades en línia, en relació amb el seu treball.
El secretari general de l’ONU va urgir als estats membres a mostrar la seva solidaritat amb els periodistes al voltant del món, adoptant la voluntat política necessària per a investigar i jutjar aquests delictes.
Treball en curs
La directora general de la UNESCO, l’Audrey Azoulay, va transmetre un missatge, en el qual assegurava que, per a molts periodistes, “dir la veritat té un preu”.
Segons ella, “quan els atacs contra periodistes queden impunes, això posa en evidència una fallada general del sistema legal i els marcs de seguretat.”
Per això, “els estats tenen l’obligació de protegir els periodistes i assegurar que els autors d’aquests delictes siguin castigats. Els jutges i els fiscals en particular tenen un paper important a promoure procediments penals ràpids i eficaços, va expressar la directora general de la UNESCO. “
En els últims anys, UNESCO ha ofert formació a gairebé 23.000 funcionaris judicials, incloent jutges, fiscals i advocats. La formació abasta les normes internacionals, relacionades amb la llibertat d’expressió i la seguretat dels periodistes, i se centra particularment en qüestions d’impunitat.
Enguany, la campanya #EndImpunity de la UNESCO ha ressaltat alguns dels riscos que sofreixen els periodistes, a l’hora de revelar la veritat.
“Solament si permetem que surti a la llum la veritat podrem avançar cap a un camí de pau, justícia i desenvolupament sostenible en les nostres societats”, va concloure la senyora Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO.
Les commemoracions de 2021 obriran el camí per al desè aniversari del Pla d’Acció de les Nacions Unides sobre la Seguretat dels Periodistes i la Qüestió de la Impunitat que se celebrarà en 2022.
Font: ONU Noticias