8 juliol, 2021
La COVID-19 perjudica l’Agenda 2030 del desenvolupament sostenible
L’informe dels Objectius del Desenvolupament Sostenible 2021 va ser presentat el passat dimarts a la Seu de l’ONU a Nova York i va mostrar l’excessiu cost de la pandèmia de la COVID-19 a l’Agenda 2030.
Guanys revertits
A part del casi quatre milions de morts que ha causat la COVID-19, entre 119 i 124 milions de persones han tornat a la pobresa i a la fam crònica. L’informe també indica que s’ha perdut l’equivalent a 255 milions de llocs de treball a temps complet.
“La pandèmia ha aturat o revertit anys o inclús dècades de progrés en el desenvolupament. La pobresa extrema mundial ha augmentat per primera vegada des de 1998”, ha dit el secretari general adjunt de l’ONU, Liu Zhenmin, durant el llançament, que va tenir lloc al Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre el Desenvolupament Sostenible.
A més, les interrupcions dels sistemes de salut essencials han amenaçat els anys de progrés en la millora de la salut matern infantil, l’augment de la cobertura d’immunització, i la reducció de les malalties transmissibles i no transmissibles. Al voltant del 90% dels països encara informen sobre una o més interrupcions importants en els serveis de salut essencials.
Desigualtats dràstiques
L’informe també indica que la pandèmica ha intensificat les desigualtats dins i entre països. A 17 de juny, s’han administrat al voltant de 68 injeccions de vacunes per cada 100 persones a Europa i Amèrica del Nord, a comparació amb menys de dues persones a l’Àfrica Subsahariana.
Milions de nens corren el risc de no tornar mai a l’escola; mentre que un nombre de nens encara més gran s’ha vist obligat a contreure matrimoni o han acabat sent explotats en una feina que no haurien de fer a la seva edat.
Amb bilions de dòlars dels turistes perduts durant els tancaments pandèmics, el col·lapse del turisme internacional ha impactat de manera desproporcionada als petits Estats insulars en desenvolupament que ja passaven necessitat.
“Els més vulnerables i pobres continuen amb un risc major d’infectar-se del virus i han estat els més afectats per les conseqüències econòmiques”, va destacar el senyor Zhenmin.
Tot i que alguns països ja comencen a produir una recuperació econòmica, com la Xina i els Estats Units, molts altres països no esperen recuperar que el creixement econòmic torni a nivells prepandèmia fins al 2022 o 2023.
Desafiaments climàtics i de biodiversitat
L’informe també confirma que les agències de l’ONU, com l’Organització Meteorològica Mundial, han donat l’alarma que la desacceleració econòmica el 2020 va fer poc per frenar la crisi climàtica, que continua a gran mesura sense parar.
Les concentracions dels principals gasos d’efecte d’hivernacle van continuar augmentant, mentre que la temperatura mitjana mundial es va situar al voltant d’1,2° centígrads per sobre dels nivells preindustrials, perillosament prop del llindar d’1,5 ° establert en l’Acord de París.
El món també es va quedar curt en els objectius de 2020 per a detenir la pèrdua de biodiversitat i la reversió dels 10 milions d’hectàrees de bosc que es van perdre cada any, entre 2015-2020.
Igualtat de gènere i finances
La pandèmia de COVID-19 també ha afectat negativament el progrés cap a la igualtat de gènere. La violència contra les dones i les nenes s’ha intensificat, s’espera que augmenti el matrimoni infantil i les dones han sofert una part desproporcionada de la pèrdua de llocs de treball i majors responsabilitats de cura en la llar.
Mentrestant, els fluxos globals d’inversió estrangera directa van caure un 40% en 2020 en comparació amb 2019. El document mostra que la pandèmia ha portat immensos desafiaments financers, especialment per als països en desenvolupament, amb un augment significatiu del sobreendeutament.
Un futur més brillant encara és posible
“Aquest informe presenta un panorama preocupant sobre l’estat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. No obstant això, també destaca històries de resiliència, adaptabilitat i innovació durant la crisi, que indiquen que és possible un futur millor”, va subratllar Zhenmin.
Va agregar que hi ha indicis que els països estan prenent mesures en el marc dels seus plans de recuperació, que podrien millorar l’acció dels Objectius, i que els pròxims 18 mesos són crítics.
Segons l’informe, per a tornar a encarrilar l’Agenda 2030, els governs, les ciutats, les empreses i les indústries han d’utilitzar la recuperació per a adoptar vies de desenvolupament baixes en carboni, resilients i inclusives que reduiran les emissions de carboni, conservaran els recursos naturals i crearan millors ocupacions, avançar en la igualtat de gènere i abordar les creixents desigualtats.
“Estem en una conjuntura crítica de la història de la humanitat. Les decisions i accions que prenguem avui tindran conseqüències transcendentals per a les generacions futures. Les lliçons apreses de la pandèmia ens ajudaran a enfrontar els desafiaments actuals i futurs”, va instar Zhenmin.
El sotssecretari general va explicar que els pròxims mesos determinaran si la crisi de la COVID-19 serveix com un “crit d’atenció molt necessari”.
“La comunitat mundial, abans de res, ha de garantir un accés equitatiu a les vacunes i tractaments COVID-19. Aquest és un pas crític que realment pot impulsar una dècada d’acció”.
Fòrum polític d’alt nivell
L’Agenda 2030, adoptada per tots els Estats membres de les Nacions Unides en 2015, proporciona un pla comú per a la pau i la prosperitat de les persones i el planeta, ara i en el futur.
En la seva essència, els 17 Objectius suposen millorar la salut i l’educació, reduir la desigualtat i estimular el creixement econòmic, tot mentre s’aborda el canvi climàtic i es treballa per a preservar els nostres oceans i boscos.
El llançament de l’informe d’Objectius de Desenvolupament Sostenible 2021 coincideix amb l’inici del Fòrum d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible aquest dimarts. L’esdeveniment és la plataforma central de les Nacions Unides per al seguiment i la revisió de l’Agenda 2030. La reunió continuarà fins al 15 de juliol, sota els auspicis del Consell Econòmic i Social. Això inclou la reunió ministerial de tres dies que va començar ahir.
Els ministres discutiran maneres de garantir una recuperació sostenible i resistent de la COVID-19 que posi al món en el camí correcte per a fer realitat l’Agenda 2030. En total, 43 països també presentaran les seves revisions nacionals voluntàries de la seva implementació de l’Agenda 2030.
La reunió posarà el focus en nou Objectius Globals d’enguany: posar fi a la pobresa, acabar amb la fam, millorar la salut, aconseguir un treball decent, reduir les desigualtats, fer un consum i una producció responsables; prendre mesures per a frenar el canvi climàtic i mantenir la pau.
Font: UN News