15 abril, 2021

Les sol·licituds d’asil a Mèxic baten el seu rècord al març

El mes de març passat es va produir un rècord de sol·licituds d’asil a Mèxic. Més de 9.000 peticions, la qual cosa implica un increment de més del 30% respecte al passat any.

Segons les dades de la Comissió Mexicana d’Ajuda a Refugiats, la xifra de sol·licituds des que comencés 2021 ascendeix a 22.606 i van ser realitzades per persones procedents d’Hondures, Guatemala, El Salvador, Cuba, Haití i Veneçuela.

La pandèmia mundial provocada per la Covid-19 havia frenat per un moment la tendència a l’alça de les sol·licituds d’asil a causa de les restriccions a la mobilitat imposades en els diferents Estats. No obstant això, una vegada els països van començar a flexibilitzar les seves restriccions la tendència ascendent va tornar. Les dades reflecteixen aquest creixement en el nombre de sol·licituds d’asil. En 2014 es van registrar 2.137 sol·licituds, mentre que en 2019 la xifra va ser de 70.302, la qual cosa implica un increment de més del 3000%.

Fonts de l’administració mexicana indiquen que, en gran part, l’increment en la xifra de sol·licituds respon als importants esforços que Mèxic està fent per a oferir protecció als qui fugen per a salvar les seves vides. No obstant això, cal destacar l’inestimable suport proporcionat per l’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) no sols mitjançant l’ajuda a les autoritats mexicanes, sinó també a través del desplegament de mitjans propis, per exemple, per a l’establiment d’un nou centre de processament i registre de casos a la ciutat de Tapachula (Chiapas).

Al mateix temps, l’administració Biden, juntament amb ACNUR, esta tractant de facilitar l’accés als EUA a aquelles persones amb casos oberts que van haver de romandre a Mèxic a causa dels impediments imposats per l’anterior Govern. De les 25.000 persones elegibles, s’han completat 17.248 sol·licituds entre febrer i el que portem d’abril.

Font: UN News