21 juny, 2024

Com convertim el planeta en una víctima de la moda

En els últims anys està augmentant el gust per la moda ràpida, sigui perquè les peces són més barates, sigui perquè s’usen durant poc temps per a seguir “trends” i després es rebutgen.

La indústria de la moda té un valor de 2.5 bilions de dòlars (USD) i és el segon sector més contaminant, els gasos d’efecte hivernacle que genera la indústria no provenen només de fabricació i transport sinó que també les teles utilitzades contenen materials que provenen de combustibles fòssils.

L’ONU preveu que les emissions tòxiques d’aquest sector augmentin un 60% per a 2030 ja que emet més CO2 que tots els vols i vaixells internacionals junts.

Aquesta contaminació no es produeix tan sols en l’aire sinó que també té una part crucial en la desforestació de grans boscos per a utilitzar la fusta amb finalitats estètics com elaborar teles o usar cuir per a bosses i sabates.

S’estima que es necessita un mínim de 3.700 litres d’aigua per a crear un sol parell de jeans, la indústria de la moda és el segon sector que més aigua consumeix i el 20% de les aigües residuals del món estan contaminades per processos de tenyit i tractament de teles.

Una altra conseqüència de la moda ràpida és la rapidesa amb la qual es rebutja, el 30% de les peces fabricades mai es venen i més del 50% acaba en abocadors. En aquest problema entren també marques de luxe ja que per a no vendre la seva roba per menys preu prefereixen cremar la roba no venuda.

La indústria de la moda afecta sobretot als països en desenvolupament influint sobre l’explotació laboral, la bretxa salarial i la destrucció del paisatge local, de fet es diu que és una de les principals causes de la esclavitud moderna.

Si voleu més informació podeu visitar la pàgina del PNUD https://feature.undp.org/fashion-revolution/es/