1 maig, 2022

La inseguretat alimentària en context de conflicte.

El 27 d’abril ANUE va convocar una conferència online per conscienciar a la societat civil sobre La Inseguretat Alimentària en situacions de conflicte. En aquesta ponència, la Doctora María Blanca Salinas-Roca, investigadora i professora a l’Àrea de Nutrició i Salut Pública, va destacar com la seguretat alimentària comporta un punt essencial per l’Agenda 2030, específicament pel ODS 2 (Fam Zero).

La seguretat alimentària és essencial pel que entenem com Drets Humans, ja que, tal i com ens va marcar  la Dra. Salina-Roca “el dret de l’alimentació adequada es dona quan tot ésser humà sol o en comunitat té accés físic i econòmic a una alimentació adequada”. D’aquesta manera, la dieta adequada acompanyada de la disponibilitat i accessibilitat formen part del que es considera com una situació de seguretat alimentària. Si algun d’aquests punts no es complissin es parlarà del que es coneix com pobresa alimentaria. Aquesta situació pot ser determinada per diverses dimensions que son la quantitativa, la qualitativa, la psicològica i la social.

A nivell global, hi ha diferents agents que hauríem de tenir en compte per entendre la gravetat de la situació, entre ells esta la crisis sanitària i econòmica acompanyada pel canvi climàtic i els conflictes bèl·lics. Així doncs,  amb aquests factors, en diferents regions d’Àfrica i Àsia ha empitjorat la seguretat alimentària. Per aquesta raó, en aquesta ponència es van donar possibles estratègies de millora per poder combatre contra la fam mundial. Entre aquestes es van destacar acords internacionals com Nutrition for Growth-Summit in Tokyo, el desplegament d’ajuda humanitària i programes socials amb la creació d’uns pressupostos que protegeixin la nutrició nacional.