25 gener, 2022

Devastadores pèrdues educatives per la COVID-19 segons UNICEF

23 Gener 2022. Cultura i educació

Aquest dilluns 23 de gener s’ha celebrat el Dia Internacional de l’Educació. Aquesta data coincideix amb el segon any de la pandèmia del coronavirus, que ha ocasionat el tancament de les escoles a causa de les quarantenes i, per tant, ha tingut un impacte en l’educació.

Més de 635 milions d’estudiants s’han vist afectats pel tancament total o parcial de les escoles, afirma el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, el qual emfatitza la urgència de reobrir escoles per a posar fre a aquesta tendència i proporcionar suport educatiu intens als estudiants.

“Al març ja hauran passat dos anys des que la COVID-19 va començar a impactar en l’escolarització a nivell mundial.” Amb motiu del Dia Internacional de l’Educació, que té lloc cada 24 de gener, el cap d’Educació d’UNICEF, Robert Jenkins, afirma que “les pèrdues quant a l’educació dels nens com a resultat de la pandèmia ha assolit xifres insuperables”.

“La reobertura de les escoles, no obstant això, és insuficient per a recuperar l’educació perduda. Aquestes no han de ser únicament llocs d’aprenentatge, sinó espais per a reconstruir el desenvolupament social, la salut mental i física i la nutrició dels nens”, va afegir.

Segons l’agència de l’ONU, en el context de la pandèmia els nens han perdut habilitats bàsiques d’aritmètica i alfabetització.

A tot el món, milions de nens han perdut significativament l’aprenentatge acadèmic que haurien adquirit si haguessin assistit a classe, ja que els nens més joves i marginats han sofert les majors pèrdues.

Catàstrofe educativa del coronavirus

Segons un estudi publicat l’any passat per UNICEF amb motiu del Dia Internacional, es van extreure les següents conclusions:

Fins al 70% de nens de 10 anys són incapaços de llegir o comprendre un text senzill en països d’ingressos baixos i mitjans, enfront del 53% l’any anterior a la pandèmia.

• Els estudiants de primària han après només entre el 30 i 40% de les matemàtiques que haurien après en un any escolar normal

• En molts estats dels Estats Units, com Texas, Califòrnia, Colorado, Tennessee, Carolina del Nord, Ohio, Virgínia i Maryland també s’han produït pèrdues d’aprenentatge. A Texas, dos terços dels nens de tercer grau es van examinar per sota del seu nivell de matemàtiques en 2021, en comparació amb la meitat de nens en 2019.

• Al voltant de 3 de cada 4 nens de segon grau es troben per sota del nivell requerit en lectura, enfront d’1 de cada 2 abans de la pandèmia en diversos estats brasilers. Al país en general, 1 de cada 10 estudiants d’entre 10 i 15 anys no té previst tornar a l’escola quan aquesta reobri.

• A Sud-àfrica, els estudiants porten un retard d’entre el 75% i un any escolar complet. Entre març de 2020 i juliol de 2021, es va produir un abandó escolar d’entre 400.000 i 500.000 estudiants.

Un altre aspecte preocupant és que el tancament de les escoles no equival únicament a la pèrdua d’aprenentatge, sinó que també té un impacte en la salut mental dels nens, ja que suposa una reducció a l’accés a la seva font regular de nutrició i un increment en el risc d’abús.

Font: ONU Notícies// Autora: Noelia Gómez Bosqued, estudiant de pràctiques a ANUE