19 agost, 2021

La crisi de l’Afganistan “té l’aire de catàstrofe humanitària”, afirmen diverses agències de l’ONU

“Fins i tot per a un país que ha conegut tràgicament generacions de conflictes, l’Afganistan està immers en un altre capítol caòtic i desesperat, una tragèdia increïble per al seu sofert poble. l’Afganistan està fora de control”, ha assegurat aquest divendres el secretari general de l’ONU.

En una declaració a la premsa, António Guterres, va fer una crida a totes les parts perquè parin esment a l’elevat nombre de víctimes del conflicte i al seu devastador impacte en la població civil.

I va recordar que totes les parts en conflicte han de fer més per a protegir els civils sota “la seva obligació legal i moral de prendre totes les mesures per a” que res els ocorri. “Dirigir atacs contra civils és una greu violació del dret internacional humanitari i equival a un crim de guerra. I els autors hauran de rendir comptes”, va assegurar.

Va mostrà la seva preocupació pels primers informes sobre que “els talibans estan imposant severes restriccions als drets humans en les zones sota el seu control, especialment contra les dones i els periodistes”.

Guterres va afirmar que li “resulta especialment esborronador i esquinçador veure els informes sobre com estan sent arrabassats els drets que tant els va costar aconseguir a les nenes i dones afganeses”.

El titular de l’ONU va afegir que el missatge de la comunitat internacional als qui estan en peu de guerra ha de ser clar: “prendre el poder mitjançant la força militar és una proposta perdedora. Això només pot conduir a una guerra civil prolongada o al complet aïllament de l’Afganistan”.

Davant aquesta situació, va fer una crida dirigida especialment als talibans perquè detinguin immediatament l’ofensiva i negociïn de bona fe en interès de l’Afganistan i del seu poble.

CAMÍ CAP A LA CATÀSTROFE HUMANA

Segons l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), va camí de registrar el major nombre de víctimes civils en un sol any, des que es té constància d’això.

Amb la intensificació dels combats, ACNUR es va mostrar especialment preocupada per l’impacte del conflicte en les dones i les nenes, ja que “el 80% dels gairebé 250.000 afganesos que s’han vist obligats a fugir des de finals de maig són dones i nens“, va dir la portaveu Shabia Mantoo.

“És una estadística sorprenent”, va dir Mantoo als periodistes en la seu de l’ONU a Ginebra. “Cal donar la veu d’alarma sobre el preu desproporcionat que estan pagant pel que està ocorrent en el terreny”.

Segons un informe publicat el mes passat conjuntament per l’oficina de drets humans de l’ONU (ACNUDH) i la Missió d’Assistència de l’ONU a l’Afganistan (UNAMA), en el primer semestre de 2021 van morir i van resultar ferits més dones i nens que en els sis primers mesos de qualsevol any des que es van iniciar els registres en 2009.

Fent-se eco dels temors sobre l’impacte dels combats en la població civil, el portaveu del Programa Mundial d’Aliments (PMA), Tomson Phiri, va explicar que el conflicte “s’ha accelerat molt més ràpid del que tots prevèiem i la situació té totes les característiques d’una catàstrofe humanitària“.

CAUEN MÉS CIUTATS

Segons les últimes notícies, després de prendre el control de la capital el dilluns passat, les forces talibanes continuen avançant i capturant capitals de província. Els insurgents controlen ara més de dos terços del país, a només unes setmanes de la prevista retirada definitiva de les tropes estatunidenques i internacionals.

Mentre s’intensifiquen els combats generalitzats, milers d’afganesos han fugit de les seves llars davant el temor que els talibans tornin a imposar un govern brutal i repressiu. El grup islamista militant va governar el país des de mitjan dècada de 1990 fins a la invasió liderada pels Estats Units després dels atemptats de l’11 de setembre, a la fi de 2001.

Als treballadors humanitaris els preocupa especialment que els combats es desplacin cada vegada més a zones urbanes molt poblades, mentre que Shabia Mantoo va assenyalar que gairebé 120.000 afganesos havien fugit de les zones rurals i les ciutats de província a la província de Kabul des de principis d’any.

ELS CIVILS, ELS MÉS PERJUDICATS

El creixent nombre de civils que busquen refugi en pobles i ciutats significa que “un número cada vegada major (…) no té un lloc on dormir“, va dir Jens Laerke, portaveu de l’oficina de coordinació humanitària de l’ONU (OCHA). “Normalment acudeixen a familiars i amics per a refugiar-se, però ja no és el cas”.

També s’ha registrat un augment dels casos de traumatisme, agreujat per la recent escalada de violència. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els centres sanitaris han registrat un augment del 30% dels pacients en comparació amb l’any passat, i el nombre de pacients gairebé s’ha duplicat en els últims dos o tres mesos, va dir la portaveu d’aquesta agència de l’ONU, Fadela Chaib.

Els combats també han creat noves dificultats per a arribar a les comunitats que necessiten ajuda alimentària en tot el país, va advertir el Programa Mundial d’Aliments (PMA).

“Els treballadors humanitaris estan treballant en circumstàncies extraordinàries”, va dir el seu portaveu Tomson Phiri, qui va assenyalar que 18,4 milions de persones ja necessiten ajuda humanitària, mentre que el conflicte ha desplaçat fins a 390.000 només enguany.

En els últims tres mesos, aquesta agència de l’ONU ha proporcionat ajuda alimentària i nutricional a 4,1 milions de persones, va dir Phiri, però això no és suficient.

L’AJUDA DE L’ONU

“El nostre pla és augmentar l’assistència per a arribar a nou milions de persones al desembre“, va dir. No obstant això, l’agència de l’ONU està “greument infradotada de recursos” i necessita 200 milions de dòlars “per a arribar a final d’any (…) i garantir que els aliments estiguin on es necessiten quan es necessiten”.

Reiterant el compromís de les Nacions Unides d’ajudar a la població de l’Afganistan, va comentar el portaveu de OCHA, va insistir que l’organització té la intenció de “quedar-se i complir”.

PETICIÓ D’OBRIR FRONTERES

La portaveu d’ACNUR va instar la comunitat internacional a intensificar la seva resposta a aquesta última crisi de desplaçament a l’Afganistan, fent una crida als països veïns perquè “mantinguin les seves fronteres obertes”, ja que la “impossibilitat de buscar un lloc segur pot posar en risc innombrables vides de civils”.

Els països que acullen a afganesos amb necessitats de protecció internacional també han de garantir que puguin buscar aquesta seguretat, “independentment del seu estatus legal actual”, va insistir Shabia Mantoo.

Font: UN News