¿Qué es el Premio por la Paz?

Desde su fundación el año 1963, la Asociación para las Naciones Unidas en España ha llevado a cabo una actividad dirigida a la difusión y consecución de los objetivos contenidos en la Carta de las Naciones Unidas. Movida por este espíritu cada 24 de octubre, coincidiendo con la celebración del Día Internacional que conmemora la fundación de las Naciones Unidas, concede anualmente el Premio por la Paz que, desde su primera edición en el año 1980, quiere reconocer los méritos de una obra individual o colectiva, una trayectoria personal o una entidad que destaque por su dedicación y esfuerzos por conseguir los objetivos de los principios que animan a las Naciones Unidas: la defensa de la solución pacífica de los conflictos, de los derechos humanos y de las libertades fundamentales.

El ganador del Premio, que se decide en colaboración con la Diputación de Barcelona, cuenta con una dotación de 8.000 euros que aporta esta institución de gobierno local a través de su Red de Municipios.

Génesis, historia y peculiaridades

Aquesta és una història senzilla, plena d’humilitat. Tanmateix, és escrita amb l’orgull de qui sap que per avançar pel camí del progrés no s’ha d’acotar el cap. L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) és una organització no governamental que, des de la seva fundació al maig del 1963-llavors, a les notes de premsa de La Vanguardia o del Diario de Barcelona que fan referència no apareix l’expressió “drets humans”, lluita per la pau i el progrés al nostre país. La defensa dels valors d’igualtat i desenvolupament propugnats per l’Organització de les Nacions Unides és una part essencial de la seva tasca; però potser aquest no és el lloc idoni per glossar els moments en els quals l’Associació esdevingué un petit oasi de democràcia dins d’un Estat on aquesta paraula només s’entenia quan era orgànica. El temps i la història s’encarreguen de deixar les coses al seu lloc, només cal lluitar contra la pèrdua de memòria històrica, una malaltia endèmica als nostres dies. Dins del context d’aquesta defensa, i amb tota la modèstia possible, l’ANUE es plantejà ja fa 29 anys d’instaurar un premi que reconegués “una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que propagui i enalteixi la solució pacífica dels conflictes, en l’esperit dels propòsits i principis de les Nacions Unides, la defensa dels drets humans i les llibertats fonamentals”.

Així va néixer el Premi per la Pau, un guardó que es concedeix el 24 d’octubre de cada any per commemorar l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides. Fou una iniciativa del secretari general, Francesc Noguero, i el del aleshores president de l’Associació, l’historiador Josep Benet. La idea va prendre cos durant una assemblea plenària de la Federació Mundial d’Associacions per a les Nacions Unides (FMANU) del 1979. Un premi similar era lliurat per altres organitzacions de la Federació als seus respectius països.